От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата

...
От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата
Коментари Харесай

НСИ очаква безпрецедентен брой починали през 2020 г.

От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко повишаване на общата смъртност, съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт (НСИ). Увеличаването на броя на умрелите е почнало още през юни и от този момент се покачва с изменчив ритъм. 

„ За да достигнем през 46-та седмица (9-15 ноември) до 3 800 случая на умряли лица в страната, което е невиждано число за последните пет години “, посочи  Костова в студиото на уу„ Хоризонт до обед “.

В средата на ноември смъртността е била 30 умряли на всеки хиляда души. За съпоставяне това е двойно по-високо число в съпоставяне с общия коефициент на смъртността за 2019 година, който  е бил 15.5 промила. Очакванията на статистиците са през последния месец на годинатаья нарастването да се усили в допълнение  

Ако се върнем още веднъж към безспорните стойности, за 2020 година умрелите лица в страна ще са сред   120 и 125 хиляди. През 2019-а са били 108 хиляди. През последното десетилетие броят на умрелите лица се движи сред 105 000 и 108 000 годишно, посочи Магдалена Костова. 

За разбор на аргументите, довели до повишаването още рано.  Окончателните данни няма да стана ясни тази година, тъй като   процесът  на отчитане е остарял и минава през хартиено шифроване на известията за гибел от Регионалните здравни инспекции, които в този момент са много натоварени. Това е повода   Национален статистически институт да не разполага с систематизирани данни за аргументите за смъртността, уточни Магдалена Костова.

Сред известните причини за и до момента високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, дребното раждания, емиграцията, която в допълнение унищожава възрастовата конструкция на страната, означи Костова. 

По предварителни данни през 2020-а,освен по-високата смъртност ще продължи и наклонността от последните години за спад на раждаемост, което в допълнение ще утежни така и така тежката демографската конюнктура. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР